viernes, 17 de mayo de 2013

N: UN EXEMPLE DE SUPERACIÓ!: DARRERA ENTRADA AMB CONCLUSIONS



 

  
 
 
 
 
 
 
 


Aquestes fotografies pertanyen a N. Són dictats que se li van demanar que fes durant la fase diagnòstica; concretament responent a la prova TALEC.

 Amb aquesta prova s'avaluen els processos lectors i escriptors de l'alumna en català. Com  amb d’altres proves com el PROLEC ja es va avaluar la lectura, amb aquesta prova es pretenia treure conclusions sobre l'escriptura. És per això que N només va realitzar els apartats següents:

Dictat (Nivell III)

Ortografia natural: 33 Pc: 1

Ortografia arbitrària: 30 Pc: 23

Cal • ligrafia: Línies ondulants, línies ascendents, distàncies irregulars en més de dues línies, posició incorrecta del cos en relació amb la taula (cap recolzat a la taula), paper inclinat més de 45 º ...

Atès que el nivell d'ortografia no és l'adequat a la seva edat i curs se li demanà que realitzés també els dictats del nivell II i I amb els següents resultats:

 Nivell II:

Ortografia natural: 17 Pc: 23

Ortografia arbitrària: 26 Pc: 25

Nivell I:

Ortografia natural: 7 Pc: 30

Ortografia arbitrària: 9 Pc: 45

 

Els resultats com la mostra gràfica que us he adjuntat parlen per si mateixes. Ara bé,observeu la propera fotografia captada 4 mesos després.

 

 
 
 
 
 

A primer cop d’ull ja podem veure un gran avenç respecte les anteriors redaccions. No s’observen tantes errades ortogràfiques i la cal.ligrafia en general també ha millorat substancialment. Què ha passat en aquests 4 mesos?

 Com ja hem anat esmentant a les diferents entrades del blog, amb N s’ha fet un treball en equip que ha donat molts bons fruits.

El treball que s’ha realitzat per millorar les seves condicions d'aprenentatge, s'ha  dut a terme juntament amb el professorat (mantenint reunions períodiques per fer el seguiment del cas i també s’han donat pautes i orientacions per tal d’ajustar els continguts escolars a les NEE de N), amb la família (canviant la percepció que tenien de les dificultats de N, ajudant acord seves possibilitats ...) i la intervenció  que he tingut l’oportunitat de seguir en el centre extern ( fent un treball reeducatiu per tal de millorar els efectes del seu trastorn de lectura i escriptura i l’atenció).

Tot aquest treball ha repercutit molt positivament en l’autoestima de N. Si fa 4-5 mesos ens trobàvem amb la negació a totes les tasques que requerien llegir o escriure i la seva poca confiança en les seves capacitats, actualment aquest aspecte també s’ha notat un canvi substancial. N, està predisposada al treball tan al centre com a l’escola ( segons ens comenta la tutora) i confia en les seves capacitats, fet que ha permés avançar a molt bon ritme en els objectius que ens havíem plantejat treballar amb N. ( vegeu pla d’intervenció).

Ara bé, cal ser prudents amb aquestes paraules i creiem  que encara queda molt treball a fer amb N ( ja que N presentava un retard considerable en l’aprenentatge de la lectoescriptura). Creiem però que si comptem amb la seva predisposició i continuem amb aquest treball conjunt entre el professorat, la família i el centre extern, el pronòstic és bo i N podrà seguir els estudis sense gaires dificultats.

 

Què entenem per motivació? Una mica de teoria ( a mode de tancament) per entendre el cas de N i com aquest gràcies al treball col.laboratiu que s’ha realitzat a ajudat a millorar la predisposició de la nena a les tasques escolars.

 

“ Un estat intern o condició, descrita com una necessitat, com a desig o voluntat que serveix per activar el comportament i donar-li sentit.” (Kleinginna i Kleinginna, 1981 citat en Andreu, 2011).

Si ens centrem en l’entorn escolar, haurem de pensar que les actituds, les percepcions, les expectatives i  les representacions que tingui l’alumne sobre si mateix, però també sobre la tasca a realitzar i les fites que pretén aconseguir esdevenen factors que dirigeixen clarament la seva conducta.

 

Inicialment, els nens tenen una motivació inherent per l’aprenentatge, pel saber. Per tant és fàcil veure els primers anys d’escolaritat nens i nenes molt motivats cap a l’aprenentatge. Però algun d’ells aquesta motivació anirà decaient fins a trobar-se en estats de desmotivació, malestar i avorriment. Ens hem de despendre de la idea que un nen no vulgui aprendre, que sigui una opció natural en ell, sinó que hem de valorar perquè ha escollit aquesta opció.

A part de les situacions personals específiques (problemes familiars, problemes emocionals, medi social desfavorit...)  podem trobar altres variables que ens poden portar a una desmotivació per part de l’alumne:

 

- incomprensió de la tasca a realitzar: requisit bàsic per què s’activi la motivació. Si l’alumne no comprèn el que ha de realitzar difícilment estarà amb ànims de provar de resoldre la tasca. Això pot venir donat perquè la tasca que es demana està per sobre les possibilitats de l’alumne ( hi ha DA), o perquè no acaba d’entendre la demanda del professor, no observa cap mena d’utilitat de l’exercici (no coneix els objectius d’aquesta) o el propi nivell d’obligatorietat de la tasca en sí. I altres factors extrínsecs com són l’autoritat del professor, l’avaluació que es farà d’ell o les possibles reaccions familiars no tenen prou força com per fer-lo enfrontar a la tasca demanada.

El mestre ha d’estar segur de que l’entenen.
Quan el mestre elabora explicacions a classe, cal que estigui a la guait de com els seus alumnes interpreten aquestes explicacions. El mestre no pot esperar que siguin els alumnes que li manifestin que no estan entenen les explicacions o els exercicis que se’ls proposa (molt sovint els alumnes es pensen que ho entenen però llavors es demostra el contrari un cop intenten passar a l’acció). El mestre ha de saber fer ús de la informació no verbal que desprenen els seus alumnes per tal de detectar les incomprensions.
Al mateix temps, evitar les explicacions que només facin ús del llenguatge verbal (les típiques classes magistrals). El mestre s’ha de dotar d’altres tipus d’estímuls (sobretot visuals) per acompanyar les seves explicacions. 

 

 

- Absència d’interès: molts continguts escolars escapen obertament dels interessos dels alumnes. Aquesta manca d’interès predisposa als alumnes a no voler enfrontar-se a tasques que inicialment poden considerar que esdevenen costoses i que no els reportarà prou beneficis la seva resolució.

 

 

El mestre motivador.
En aquest nivell entra en joc, també, el paper dels mestres. És primordial intentar despertar l’interès dels alumnes sobre els aprenentatges que se’ls oferiran. Per tant davant cada tasca a realitzar és important oferir-los explicacions clares, amenes, divertides i també explicar, sempre que es pugui, el perquè de les activitats i sobretot animar-los a voler conèixer, remoure’ls l’interés i arribar a personalitzar en cada alumne les ganes de treballar el tema en concret.
Els pares motivadors.
El mestre, però també els pares, poden ser grans motivadors cap a l’aprenentatge. Tot dependrà de l’actitud que manifestin respecte aquests davant els seus fills.
Pel que fa els pares, interessar-se per les tasques escolars, pels aprenentatges que realitzen els seus fills, parlar dels temes a casa... sobretot manifestant interès pel que el nen/a expliquen... poden ser grans armes de motivació.
Parlem en aquest cas, d’implicació dels pares en els aprenentatges dels seus fills. 

 

 

- Falta d’autonomia: aquest factor vol descriure la sensació de que molts alumnes, sobretot adolescents, tenen la percepció que els seus interessos no compten per res. De fet la relació d’aprenentatges a realitzar és una llista tancada d’ítems, molt  ben estructurada que no permet gaires variacions. Aquesta rigidesa dels sistema molt sovint debilita l’interès personal de cada alumne.

En educació infantil és més fàcil veure com són els propis alumnes qui decideixen els temes a treballar. A primària és més difícil, per la rigidesa del currículum, però de totes maneres hi ha formes de treballar aquesta autonomia. Treballs per projectes (decidits pels propis alumnes i no pels que convé als mestres),  projectes interdisciplinaris (els quals solen divertir molt als alumnes i són grans fonts d’aprenentatge), escollir els tipus d’activitat a realitzar en temes oferts (àrees de medi són més fàcils d’aplicar diferents tipus d’activitats metodològiques.)...
Els alumnes s’han de sentir que formen part del seu propi aprenentatge.

 

 

- Sentiment d’incompetència: és potser el factor més generalitzat entre els alumnes desmotivats( com és el nostre cas) . Hi ha la pròpia percepció d’incompetència, d’incapacitat de resoldre amb èxit les tasques proposades. Aquesta percepció d’esforç inútil (perquè ja sap quin serà el resultat, negatiu), sensació de fracàs personal, de desvalorització i a sobre no hi haurà un reconeixement positiu al seu esforç sinó tot el contrari hi haurà missatges desmoralitzadors per part dels mestres i sovint també per part dels familiars.

 

 

Aquest últim punt ens porta a formular-nos la següent pregunta:

Com reaccionem davant un alumne que no resol amb èxit una tasca?

 

Podríem dividir les reaccions en positives o negatives amb més probabilitat d’aparició aquestes últimes.

Les reaccions positives es centrarien en el reconeixement de l’esforç que hi ha destinat l’alumne en l’intent de resolució, encara que hagi estat fallit.

Les negatives apel·larien a la falta d’esforç, el no mantenir prou constant l’atenció sostinguda que la tasca requeria, el baix interès que hi ha posat per realitzar-la... missatges clarament negatius que únicament van dirigits, el fracàs, a culpabilitzar a l’alumne (apel·lem únicament a factors interns a ell) i no es tenen en compte altres possibles factors que hi puguin haver intervingut (el mestre no s’ha explicat bé, els companys han molestat, no era la millor hora del dia per mantenir l’atenció, l’activitat no era prou motivadora...).

Així, els missatges negatius, que apel·len únicament a variables internes de l’alumne són respostes que fomenten plenament el sentiment d’incapacitat de l’alumne.

En aquest sentit cal tenir molt en compte quines reaccions es donen davant dels resultats negatius dels alumnes ja que aquests poden arribar a condicionar els seus malestars.  

 

Per tant, si resumint podem veure que la motivació no només depèn de factors personals dels alumnes sinó que hi ha moltes variables externes que també la condicionen com poden ser els missatges que reben els alumnes dels mestres i els companys, l’organització de l’activitat d’aprenentatge, les formes d’avaluació que s’utilitzen, els comportaments i valors que transmet el professor, i també els pares, en els alumnes...

Un alumne motivat per la tasca és un alumne que es sent capaç de realitzar-la. Tornaria a entrar en joc el sistema d’atribucions que realitza l’alumne i d’aquesta manera també les experiències prèvies.

 

Per la seva banda McClelland ja en el 1976 (citat en Ugartetxea, 2001) va considerar tres condicions indispensables en l’aprenentatge dirigit (escolar) per què es doni un major grau de motivació cap als alumnes:

-      El professor ha de captar l’atenció de l’alumne: es refereix a que l’alumne s’ha d’interessar pel que està explicant el mestre. La immediatesa del resultat, l’associació d’estratègies amb el resultat positiu, com també que l’alumne consideri que els continguts que aprendrà li oferiran noves possibilitats de millorar el seu rendiment. Però també que el material, la classe, les activitats i l’aula estiguin dissenyades per estimular l’aprenentatge.

-      El professor ha d’assegurar la participació: si volem que els alumnes s’atribueixin els èxits del que han après, aquests han d’actuar, han de poder aplicar el que han après. Cada alumne ha de participar, sentint-se com un component del grup.

-      És essencial que l’alumne es senti responsable de la seva actuació: si l’alumne es sent actor principal del seu aprenentatge afavorirà la seva motivació cap aquests, sobretot quan obté resultats positius. 

 

La desafecció apresa:

Quan un nen repetidament experimenta fracassos en els aprenentatges que se li ofereixen, genera atribucions causals desadaptatives, conseqüentment genera expectatives negatives en tasques futures. Alhora és poc persistent en el treball escolar (abandona fàcilment les tasques, no fa els deures, no realitza els exercicis a l’aula...), desenvolupen una baixa autoestima i una baixa motivació pels aprenentatges, tot aquest quadre, molt probablement deriva a una desafecció apresa, on els nens atribueixen els seus fracassos a factors interns, permanents (no es pot canviar) i globals (inhabilitat interna) i els èxits a factors externs (sort, facilitat de la tasca...). 

 

En aquest nivell, derivat de la teoria de la desafecció apresa, hi trobem la teoria de la desesperança formulada per Abramson, Metalsky i Alloy al 1989 (citat en Andreu, 2011), que proposa l’existència d’una vulnerabilitat cognitiva, en aquests alumnes, que es caracteritza per la tendència d’aquests a atribuir les experiències negatives a causes permanents, globals i personals. La frase que millor defineix la teoria és que els alumnes amb desesperança consideren, creuen fermament que “alguna cosa passa en mi”, sóc únicament jo el culpable dels meus fracassos.

 

Motivació cap els aprenentatges i problemes de conducta:

Marchesi (2001) exposa:

“ quan aquests joves comproven que en l’escola no ho aconseguiran, perquè és necessari resoldre les tasques acadèmiques i aconseguir l’èxit, la qual cosa està fora de les seves possibilitats, desenvolupen comportaments alternatius qu en altres llocs i per altres grups són valorats i reconeguts. Són, per tant alumnes desmotivats per l’aprenentatge escolar però amb una forta motivació per mantenir la seva autoestima a través de conductes contraries a les normes escolars i les normes socials.”

Així els següents factors seran bàsics per desenvolupar conductes desajustades:

-      experiència continuada de fracassos.

-      falta de confiança en les pròpies possibilitats (atribució interna, permanent i global dels fracassos).

-      incapacitat per dirigir la pròpia conducta.

-      valoració de l’alumne que el manteniment de l’autoestima no s’aconsegueix a través de la seva dedicació a les tasques escolars sinó cap a altres tipus de comportament.

D’aquesta manera, Marchesi (2001), exposa que pot existir una correlació directa entre la manca de motivació envers els aprenentatges, l’experiència continuada de fracassos en l’aprenentatge i la cerca de noves conductes que facin augmentar l’autoestima que es va perdent dins l’àmbit escolar.

Per tant, és essencial saber captar aquestes necessitats dels alumnes per tal d’evitar justament això últim. És fa necessari doncs un bon diagnòstic i que aquest sigui entès pels mestres, per tal que aquests posin a la disposició del nen el màxim d’ajudes i recursos i abandoni la percepció que són nens gànduls o inmadurs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario